• Şirintepe Aile Sağlığı Merkezi
    • Telefon : 0222 335 35 88
    • Şirintepe Aile Sağlığı Merkezi
    • Telefon : 0222 335 35 88
    • Şirintepe Aile Sağlığı Merkezi
    • Telefon : 0222 335 35 88
Saha Çalışma Günü

Dr. Harika GÜNEŞ           (Salı günleri öğleden sonra)
Dr.Osman TATLISÖZ        (Çarşamba günleri öğleden sonra)
Dr. Zehra Elif FİDAN        (Perşembe günleri öğleden önce)
Dr. Fatih AYKAÇ              (Perşembe günleri öğleden sonra)
Dr. O'Ben Çiğdem İNAN   (Çarşamba günleri öğleden sonra)
Dr. H.Figen AYKAÇ           (Salı günleri öğleden sonra)
Dr. Muhittin AKSOY        (Perşembe günleri öğleden sonra)




Takvim
FOTO GALERİ

Gebelik İzlemi / Gebelik Dönemi Doktor Kontrolü

Gebelik İzlemi / Gebelik Dönemi Doktor Kontrolü
 
GEBELİK İZLEMİ İÇİN GENEL BİLGİLENDİRME
Gebeliğinizin tanısının koyulduğu bu günden itibaren sizin ve doğacak bebeğinizin sağlığı için belirli aralıklarla takiplere gelmeniz gerekmektedir. Bu takipler sırasında gebeliğinizin sağlıklı bir şekilde seyredip seyretmediğini öğrenmek, aynı zamanda gebelikte ortaya çıkabilecek istenmeyen bazı durumları anlayabilmek ve doğacak bebekte anne karnında ortaya çıkabilen hastalıklara tanı koyabilmek amacıyla bazı testler yapılacaktır. 
 
1. ZİYARET: 
Doktor tarafından görüldüğünüz ilk ziyarette tansiyon ve kilonuz ölçülerek kaydedilecektir. Bu ilk ziyarette yaptırmanız gereken testler;
• Açlık kan şekeri
• Kan gurubu
• Hepatit antijeni ve antikoru ( daha önce hepatit aşısı yaptırmadıysanız) testidir.
• Son bir yıl içinde rahim ağzı kanserini taramak için smear testi yaptırmadıysanız, smear testiniz de bu muayene sırasında yapılacaktır. 
• Doktorunuz gerekli görürse, vajinal muayene esnasında sizden vajinal enfeksiyon araştırması için test isteyebilir. 
• Sizin kan gurubunuz Rh(-), eşinizin kan gurubu Rh (+) ise kan uyuşmazlığınız var demek değildir; sadece kan uyuşmazlığına aday olduğunuzu gösterir. Kan uyuşmazlığı yerleşip yerleşmediğini belirlemek için indirekt Coombs adı verilen testi yaptırmalısınız. 
 
2. ZİYARET:
11 - 14. haftalar arasında bir ultrasonografi yaptıracaksınız. Bu ultrasonografide Down sendromu taraması için ense deri saydamlığı ölçümü, burun kemiği varlığına bakılacaktır. Aynı gün yine Down sendromu taraması için, kanda PAPP-A ve Free-beta HCG hormonlarına bakılacaktır. Kan basıncı ve kilonuz ölçülüp, kaydedilecektir.
Eğer Down sendromu taraması için 11-14 haftalar arasında yapılması gerekli bu ziyareti kaçırdı iseniz, 16-20. haftalar arasında yine Down sendromu taraması için 3’lü tarama adı verilen kan testini yaptırmalısınız. Kan uyuşmazlığınız varsa indirekt Coombs testi tekrarlanacaktır. Kan basıncı ve kilonuz ölçülüp, kaydedilecektir.
 
3. ZİYARET:
22 - 24. haftalar arasındaki ziyaretinizde kan hemoglobin ve hematokrit değerlerinize bakılacaktır. Hemoglobin değeri 11 gr altında olanlara, olası ve gebeliğe özgü demir eksikliği anemisi gelişmesi riskini azaltmak için demir hapı önerilir. Bu ziyarette yapılacak bir diğer test, bebeğin tüm iç ve dış organlarının ayrıntılı olarak incelendiği, ayrıca kalbe ait dokuların tarandığı ayrıntılı ultrasonografidir.
Eğer doktorunuz tarafından gerekli görülürse bu ziyarette rahim damarlarındaki kan akımını inceleyen, uterin arter Doppler muayenesi de ultrasonografi sırasında yapılacaktır. Ayrıca yine doktorunuz gerekli görürse, vaginal yoldan rahim ağzı boyu ölçülecektir. Kan basıncı ve kilonuz ölçülüp, kaydedilecektir.
 
24 - 28. haftalar arasında 50 gr glukoz yükleme testi yapılacaktır. Bu testin amacı gebeliklerin %4’ünde ortaya çıkan gebeliğe bağlı şeker hastalığını taramaktır. İlk muayenede kan şekeri normal olsa bile gebeliğe bağlı şeker hastalığı ortaya çıkabilir. Bu kişiler tanınıp, uygun şekilde tedavi edilmezse bebeğin çok iri olması, gebelik sonrası kalıcı şeker hastalığı gibi sorunlarla karşılaşabilirler. Kan basıncı ve kilonuz ölçülüp, kaydedilecektir.
 
4. ZİYARET:
 
32. haftada bebeğin gelişmesini değerlendirmek amaçlı bir ultrasonografi yapılacaktır. Kan basıncı ve kilonuz ölçülüp, kaydedilecektir.
 
5. ZİYARET
38-39. gebelik haftasında bebeğin tahmini doğum ağırlığı, kemik çatının uygunluğu ve doğum şeklinin konuşulması, doğumun planlanması için yapılacak son ziyaret olup, ultrasonografi ve vajinal muayene yapılacaktır. Doktorunuz gerekli görürse ağrısız doğum için anestezi uzmanıyla görüşeceksiniz. Yine kan basıncı ve kilonuz ölçülüp, kaydedilecektir.
Yukarıda özetlenen ziyaret sayısı ve testler normal seyrinde giden gebelikler için yapılması gerekenlerdir. Bu testlerin herhangi birinde bebek ya da annede bir sorun olması halinde ya da doktorun gerekli gördüğü hallerde bu ziyaretlerin sıklığı ve yapılacak testler arttırılabilir.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam31
Toplam Ziyaret38508
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382
Hava Durumu
Saat